Over mij

Jeanine PolderdijkAls ik vertel dat ik uitvaarten fotografeer gaan er vaak wat wenkbrauwen omhoog. Uitvaartfotografie?! Maar na wat uitleg veranderd deze verbazing vaak in enige bewondering. Ik begrijp dat mensen uitvaartfotograaf geen voor de hand liggende keuze vinden, maar het past gewoon bij me.

Een aantal jaren geleden werd er bij mijn man een hersenvliestumor ontdekt die het formaat van een appel had. Op zo’n moment staat de wereld stil en komt de eindigheid van het leven ineens erg dichtbij. Er gaat van alles door je heen, het was een emotionele rollercoaster. De operatie was succesvol en mijn man is al jaren ‘schoon’. Toch staan wij sindsdien anders in het leven. En daardoor is de eindigheid van dit leven voor mij een heel normaal gegeven. Ik wilde daar wat mee doen en dat is in de vorm van fotografie geworden.

Ik richt mij niet alleen op het fotograferen van uitvaarten, maar wil ook iets doen met de laatste fase in het leven van mensen. Daaruit is Het Laatste Portret ontstaan en ook levensboeken horen hierbij.

Tot slot nog een songtekst dat mijn gevoel over dit onderwerp heel mooi verwoord.

Als ik heenga, ergens 
treur dan niet om mij
Maar proost op het leven
en treur niet om mij

Diggy Dex – Treur niet (ode aan het leven)